Linkbuilding

Heb je het over SEO, dan heb je vast de SEO term: linkbuilding wel eens voorbij horen komen. Linkbuilding betekend het verzamelen van backlinks naar jouw domein. Met linkbuilding bouw je als het ware aan een verzameling inkomende links (backlinks) naar jouw website of een specifieke pagina.

Het doel van linkbuilding is het verbeteren van je domein autoriteit (DA), pagina autoriteit (PA) en/of pagerank (PR). Deze autoriteit en populariteit is een belangrijke SEO factor en is in veel gevallen heel bepalend voor een goede ranking. Hoe meer (relevante) backlinks naar jouw domein of pagina, hoe hoger de autoriteit en populariteit.

Het verzamelen van backlinks naar jouw website is belangrijk. Hiermee geef je aan Google een signaal dat jouw website relevante informatie biedt. Daarom plaatsen andere websites immers een link naar jouw website. Dat zouden ze niet doen als er nutteloze informatie op stond.

De autoriteit en populariteit van een pagina of domein geeft de SEO power aan. Hoe hoger de pagerank, hoe groter de kans dat de website of pagina goed kan ranken in de zoekmachine. Een website zonder backlinks is als een website die niet bestaat.

Het verzamelen van backlinks kun je grofweg op twee manieren doen. Als eerste kun je op een natuurlijke en organische manier backlinks verzamelen. Hierbij ga je ervanuit dat andere websites jouw unieke content oppikken en een backlink op hun website plaatsen.
Een andere manier is om websitebeheerders te vragen of ze (tegen betaling) een link naar jouw website willen plaatsen. Dit kun je zelf doen, je kunt hier ook een linkbuildingbedrijf voor inschakelen.

Meer informatie hierover lees je ook in ons SEO artikel over: Google SEO basics

Wanneer je besluit om met een linkbuildingbedrijf in zee te gaan is het wel verstandig om zelf te blijven checken waar de links naar jouw website geplaatst worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Google Search console. Slechte backlinks naar jouw website kunnen namelijk leiden tot een Google penalty. En dat wil je liever niet.

Bij linkbuilding is de kwaliteit van backlinks erg belangrijk. Wanneer je een website hebt over landbouwmachines en je vraagt een website over zonnebanken een link naar jouw website te plaatsen. Dan betreft het een backlink van erg lage kwaliteit. De link is nauwelijks relevant en zal om die reden ook niet of nauwelijks effect hebben op je pagerank. Een link van een website over landbouwmachine onderdelen zou in dit geval veel relevanter zijn.

Zelf met linkbuilding aan de slag? Bekijk dan eens ons aanbod losse backlinks en linkbuilding pakketten